Παναγιώτης Βαμβακάς MD PhD       
        Γενικός Χειρουργός

ΟΖΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο όρος “όζος του θυρεοειδούς” αναφέρεται στην ανώμαλη ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων που σχηματίζουν έναν όγκο μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Παρόλο που οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις (μη καρκινωματώδεις), ένα μικρό ποσοστό μπορεί να περιέχουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς σε πρώιμο στάδιο, οι περισσότεροι όζοι χρειάζονται κάποιας μορφής διερεύνηση.
Δε γνωρίζουμε τι προκαλεί τους περισσότερους όζους του θυρεοειδούς, αλλά ξέρουμε ότι είναι συχνοί. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, περίπου οι μισοί άνθρωποι θα έχουν από έναν όζο του θυρεοειδούς που μπορεί να βρεθεί είτε μέσω της κλινικής εξέτασης ή μέσω απεικονιστικού ελέγχου. Ευτυχώς, πάνω από το 90% αυτών των όζων είναι καλοήθεις. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού, συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θυρεοειδικών όζων. Η ανεπάρκεια ιωδίου (ιωδοπενία), η οποία είναι πλέον ασυνήθιστη, είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί τη δημιουργία όζων του θυρεοειδούς.

Αφού ανακαλυφθεί ένας όζος, ο ιατρός θα εξετάσει τον θυρεοειδή για να δει αν το σύνολο του αδένα είναι διογκωμένο και αν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι όζοι. Οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνη ή Τ4) και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα για να καθοριστεί αν ο θυρεοειδής λειτουργεί κανονικά.

Δεδομένου ότι δεν είναι συνήθως δυνατό να καθοριστεί μόνο από την κλινική εξέταση και τις εξετάσεις αίματος αν ένας όζος του θυρεοειδούς είναι καρκινικός, η διερεύνηση των όζων του θυρεοειδούς συχνά περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA, Fine Needle Aspiration).

Γενικά η πιθανότητα κακοήθειας είναι μεγαλύτερη σε όζους > 1 cm και έτσι πρακτικά η FNA συνιστάται για τους όζους αυτούς. Εντούτοις, ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να αναγνωρίσει στο υπερηχογράφημα -ακόμη και σε μικρούς όζους (κάτω των 10 mm )-ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (παρουσία μικροαποτιτανώσεων, ακανόνιστα πολυλοβωτά όρια του όζου,εξωθυρεοειδική επέκταση του όζου,επιμήκης διάμετρος μεγαλύτερη της εγκαρσίας του όζου,υποηχογενής όζος,αυξημένη εσωτερική χαοτική αγγείωση,συνύπαρξη παθολογικά διογκωμένων τραχηλικών λεμφαδένων κλπ) και να εκτελέσει κατευθυνόμενη παρακέντηση ακόμη και σε αυτούς. Όταν στο υπερηχογράφημα υπάρχουν πολλαπλοί όζοι ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να επιλέξει αυτούς που θα πρέπει να παρακεντηθούν με βάση τους ύποπτους ηχομορφολογικούς τους χαρακτήρες

Τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης ταξινομούνται σε πέντε κατηγορίες (κατά Bethesda )

Επέμβαση γενικά συνιστάται στις κατηγορίες Bethesda VI (παρουσία θηλώδους καρκίνου), Bethesda V (υποψία θηλώδους καρκίνου), Bethesda IV (θυλακιώδες νεόπλασμα ή υποψία αυτού) και Bethesda III (ατυπία απροσδιόριστης σημασίας ή θυλακιώδες νεόπλασμα απροσδιόριστης σημασίας). Στην κατηγορία Bethesda II (καλοήθης βλάβη, θυλακιώδες αδενωματώδης όζος) είναι πιθανόν να απαιτηθεί επέμβαση και για άλλους λόγους (π.χ. μεγάλο μέγεθος όζου, αισθητικοί λόγοι, πιεστικά φαινόμενα κλπ).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ BETHESDA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ FNA ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑΠαναγιώτης Βαμβακάς Γενικός Χειρουργός

Ενδείξεις χειρουργικής
παρέμβασης σε όζους

1.Υποψία κακοήθειας και

2.Πιεστικά φαινόμενα από τα διπλανά όργανα (συνήθως τραχεία, σπανιότερα οισοφάγος)

3.Αισθητικοί λόγοι


Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς - FNA

Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς είναι ένα βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιούνται υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να αποκτηθεί μια εικόνα του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η εξέταση μπορεί εύκολα να προσδιορίσει εάν ένας όζος είναι συμπαγής ή γεμάτος με υγρό (κυστικός) και, επίσης, να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθός του. Για την παρακέντηση με λεπτή βελόνα(FNA), ο ιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια πολύ λεπτή βελόνα για τη λήψη κυττάρων από τον όζο (ή τους όζους) του θυρεοειδούς. Κανονικά, πολλά δείγματα θα ληφθούν από διάφορα μέρη του όζου για να δώσουν στον ιατρό τη δυνατότητα για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, εάν υπάρχουν. Τα κύτταρα, στη συνέχεια, εξετάζονται σε μικροσκόπιο από Κυτταρολόγο.

κύστη θυρεογλωσσικου πόρου

διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Όλοι οι όζοι του θυρεοειδούς που βρέθηκαν να περιέχουν καρκίνο ή που είναι ιδιαίτερα ύποπτοι για καρκίνο, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά από έναν έμπειρο Χειρουργό του θυρεοειδούς αδένα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι ιάσιμοι και σπάνια προκαλούν προβλήματα απειλητικά για τη ζωή. Οι όζοι που είναι καλοήθεις μετά από την FNA ή πολύ μικροί για να παρακεντηθούν θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά με υπερηχογράφημα κάθε 6 έως 12 μήνες και ετήσια κλινική εξέταση από τον Ενδοκρινολόγο σας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί αν ένας όζος που είναι καλοήθης μετά από FNA συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος ή αναπτύσσει ανησυχητικά υπερηχογραφικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ολική θυρεοειδεκτομή


Η αφαίρεση θυρεοειδή δηλαδή η ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Είναι μια κλασσική επέμβαση που πραγματοποιείται για ένα πλήθος παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα όπως..

διαβάστε περισσότερα...

μόρφωμα μαστού -αντιμετώπιση βιοψία

Δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις, διογκώσεις ή σκληρύνσεις καρκινικές και κακοήθεις, μολονότι όλες θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα μετά τον εντοπισμό τους. Υπολογίζεται πως το 90% των μαστικών όγκων σε γυναίκες ηλικίας 20 – 50 ετών προκαλούνται από κάποια πάθηση καλοήθους φύσης.

διαβάστε περισσότερα...

παραθυρεοειδεκτομή

Η αντιμετώπιση του αδενώματος παραθυρεοειδούς συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεσή του (παραθυρεοειδεκτομή).

διαβάστε περισσότερα...