Παναγιώτης Βαμβακάς MD PhD       
        Γενικός Χειρουργός

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Ο όρος μαλακά μόρια αφορά όλους τους ιστούς του σώματος που βρίσκονται γύρω από τα οστά, αλλά και που υποστηρίζουν την σωματοδομή του οργανισμού και τη λειτουργία του. Επιστημονικά οι όγκοι των μαλακών μορίων είναι εκείνοι που δημιουργούνται από τα διάφορα είδη κυττάρων που δημιουργούν τον λεγόμενο εξωσκελετικό μεσεγχυματικό ιστό, δηλ αυτόν που αποτελείται από τα ινώδη στοιχεία ( ίνες, περιτονίες. τένοντες κ.λ.π.), λίπος, μυικές ίνες, αγγεία, λεμφαγγεία, το σκελετό των περιφερικών νεύρων, χόνδρους κ.λ.π.).
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτοί οι όγκοι είναι καλοήθεις
Εμφανίζονται συχνότερα σε επιφανειακά σημεία του σώματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε κοιλότητες του σώματος, όπως είναι το εσωτερικό της κοιλιάς, του θώρακος κ.λ.π.
Οι πιο συχνοί όγκοι των μαλακών μορίων είναι:

  • τα λιπώματα,
  • τα αιμαγγειώματα,
  • τα ινώματα,
  • τα λειομυώματα κ.λ.π.
Οι κακοήθεις όγκοι των μαλακών μορίων προσδιορίζονται με την ονομασία σαρκώματα ( και όχι καρκινώματα) και αποτελούν σχεδόν το 1% από το σύνολο των κακοηθειών που παρουσιάζονται στους ανθρώπους.
Συχνά δεν είναι εφικτή η διάκριση (διαφορο-διάγνωση) μεταξύ ενός καλοήθους και ενός κακοήθους όγκου, ούτε από την κλινική εξέταση, ούτε από τις διάφορες απεικονιστικές μεθόδους ( όπως π.χ. με την αξονική ή την μαγνητική τομογραφία). Επίσης και η παρακέντηση με λεπτή βελόνα δεν εγγυάται την ορθότητα του αποτελέσματος της. Έτσι πολλές φορές χρειάζεται να γίνει βιοψία του όγκου με χειρουργική αφαίρεση του (ολική ή μερική). Αυτή συνήθως εκτελείται, αν είναι επιφανειακός όγκος, στα εξωτερικά χειρουργεία.

Η χειρουργική θεραπεία έχει ως στόχο να αφαιρεθεί ο όγκος μαζί με ένα περίβλημα υγιούς ιστού γύρω απ' αυτόν. Αυτή η επέμβαση συνήθως χαρακτηρίζεται με τον όρο: ευρεία εκτομή.
Συνήθως η τομή στο δέρμα γίνεται πάνω από την περιοχή που βρίσκεται ο όγκος και με τέτοια φορά που να να δίνει καλό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και η ουλή που θα προκύψει να μην εμποδίζει αργότερα την κινητικότητα (ιδίως αν βρίσκεται σε περιοχή κοντά σε αρθρώσεις) και τέλος να επιτρέπει την εύκολη αφαίρεση της αν χρειαστεί να γίνει μία νέα επανεπέμβαση.
Πολλές φορές, όταν ο όγκος είναι επιφανειακός και σχετικά μικρός μπορεί η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Αν ο όγκος βρίσκεται βαθύτερα ( π.χ. μέσα ή κάτω από μύες), τότε είναι καλύτερη η χορήγηση είτε περιοχικής, είτε γενικής αναισθησίας.


Παναγιώτης Βαμβακάς Γενικός Χειρουργός

Σπίλοι-καρκίνος δέρματος

διάβασε περισσότερα...

μυρμηγκιές-θηλώματα

διάβασε περισσότερα...

ουλές -χηλοειδή

διάβασε περισσότερα...

κιρσοί κάτω άκρων

διάβασε περισσότερα...


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

λιπώματα/σμηγματογόνες κύστεις

διάβασε περισσότερα...

είσφρυση όνυχος

Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι μία από τις πιο συχνές βλάβες – φλεγμονές των νυχιών, που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στο πρώτο, μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, από ένα τοπικό οίδημα μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού και σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμη και σε ακρωτηριασμό του δακτύλου...
Διαβάστε περισσότερα...

κύστη κόκκυγος

Με τον όρο Κύστη Κόκκυγα, που αφορά μία από τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις.εννοούμε την ύπαρξη κύστης ή τη δημιουργία φλεγμονής και συριγγίων στον υποδόριο ιστό ...

διάβασε περισσότερα...